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 INTERPRETATION IC 62-2001-05 OF  
 ANSI/ASHRAE STANDARD 62-2001 
 VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 
 
  
 TRANSFER APPROVED: 1/12/2002  
 
Originally issued as interpretation of Standard 62-1989 (IC 62-1989-20) on January 29, 1995, but revised (IC 62-
1999-3) on February 5, 2000, based on approval of Addendum 62f and publication of Standard 62-1999. Revisions 
made to all Background, Question and Answer statements to reflect Standard 62-1999 language.  Subsequently 
transferred to Standard 62-2001. Since no changes were made to the relevant sections of Standard 62-2001, no 
revisions were made to the interpretation as part of this transfer. 
 
Request from: Debbie Paolini, Manager of Health and Safety, The Dufferin-Peel Roman Catholic Separate School 
Board, 40 Matheson Blvd. West, Mississauga, Ontario L5R 1C5, CANADA 
 
References: This request refers to the CO2 requirements in ASHRAE Standard 62-2001, 6.1.3 Ventilation 
Requirements. 
 
Background:  
Exception #2 under 6.1.3 Ventilation Requirements, reads in part: " Comfort (odor) criteria with respect to human  
bioeffluents are likely to be satisfied if the ventilation  results in indoor CO2 concentrations less than 700 ppm  
above the outdoor concentration.” 
 
CO2 is also referenced in 6.2.1, Quantitative Evaluation, in Table 3, Guidelines for Selected Air Contaminants of 
Indoor Origin and in Appendix D, Rationale for Minimum Physiological Requirements For Respiration Air Based 
on CO2 Concentrations. 
 
It is unclear what is meant by the clause, "ventilation results in indoor CO2 concentrations less than 700 ppm above 
the outdoor concentration." 
 
In Ms. Paolini's letter requesting the original interpretation she stated, "as a result of continuous monitoring of 
indoor air quality using CO2 levels in several classrooms, we have noted that CO2 levels peak when students enter 
the classroom in the morning, after morning recess, after lunch and after afternoon recess.  In some instances these 
peaks are above 1000 ppm CO2.  Recently the provincial Ministry of Labour issued a Compliance Order at one of 
the schools to 'reduce the levels of CO2 below the guideline of 1000 ppm, whenever the classrooms are occupied.'"  
 
Question 1: Is the 700 ppm CO2 a ceiling value or a time weighted average value? 
 
Answer 1:  The reference to 700 ppm CO2 in Section 6.1.3 is only as a point of information.  This is not a 
requirement of ASHRAE 62-2001.  Since it is not a requirement it is neither a ceiling value nor a time weighted 
average value.  Rather, it can be considered an indicator that the outdoor air ventilation may not meet the minimum 
requirements of the standard.  Since the comfort (odor) criteria are likely to be satisfied when the CO2 does not 
exceed 700 ppm above outdoors the converse is also likely to be true, i.e., when the CO2 level exceeds 700 ppm 
above outdoors, the comfort (odor) criteria may not be satisfied. 
 
Question 2: If it is a time weighted average value, how are CO2 test results to be calculated and weighted? 
 
Answer 2:  Moot because of Answer 1.  
 
Question 3: Would CO2 levels measured only during room occupancy be used or CO2 levels measured throughout 
the time period of ventilation system operation? 
 
Answer 3:  CO2 levels should be considered only during the time of occupancy, since the significance of indoor 
CO2 levels relates to the perception of human bioeffluents and such perception is only an issue when the space is 
occupied.  This is defined for the classroom as the time between initial occupancy in the morning and dismissal time 
for students. 


